Een nieuwe kat in huis? Hoe introduceer je jouw nieuwe huisgenoot?

Wanneer je een nieuwe kat in huis in krijgt, is dit een hele verandering! Voor zowel de kat(ten) die je al in huis hebt als voor de nieuwe kat, kan dit veel spanning met zich meebrengen. Dus hoe laat je deze introductie zo soepel en ontspannen mogelijk verlopen? 

Je hoort mensen wel eens zeggen dat de katten het zelf uitvechten en dat het vanzelf goed komt. Helaas blijkt in de praktijk dat dit soms blijvende gedragsproblemen veroorzaakt. Dus wat is dan wel de beste aanpak? Je leest het hieronder.

Voor de introductie van een nieuwe kat aan de katten die al in huis zijn, is mijn allerbelangrijkste tip: neem RUIM de tijd! Liever een lange, maar vreedzame kennismaking, dan net te snel gaan en fouten maken die niet meer teruggedraaid kunnen worden. 

Een eigen plekje
Laat de eerste dagen de nieuwe kat in een eigen kamertje wennen. Dit is voor de nieuwe kat een veilig plekje, waar hij rustig alle geuren, geluiden en nieuwe indrukken op zich in kan laten werken. Zorg dat dit een fijne plek is, met speeltjes, eten en drinken, een kattenbak en lekkere slaapplekjes. En een extra tip: laat ook het reismandje in deze kamer staan, zodat de kat zich daarin terug kan trekken. De kat of katten die al in huis zijn, zullen de nieuwe kat al ruiken wanneer zij in het kamertje zit.

Geuren wisselen
Een belangrijke stap in de introductie is het kennismaken met de geur van de ander. Aai eerst de ene kat en ga vervolgens naar de andere kat om deze ook te aaien. Ze ruiken dan de geur van elkaar en associëren dit met iets positiefs, namelijk geaaid worden. Wissel ook speeltjes en dekentjes om, zodat de geuren vertrouwd raken. Mocht één van de katten blazen of grommen naar de geur van de ander, straf dan niet! Stop direct en probeer het later nog eens. 

Op verkenning
Wanneer er niet meer geblazen of gegromd wordt naar de geur van elkaar, is het tijd voor de volgende stap. Bij sommige zelfverzekerde en nieuwsgierige katten kan dit al na een paar uur, terwijl er bij andere katten soms wel een paar dagen overheen gaan. De volgende stap is het verkennen van de ruimte van de ander. Laat alle katten een rondje doen in de ruimte van de ander, zonder dat deze daar al is. Op de manier zullen de katten ook weer vertrouwd raken met de geur en de omgeving van de ander, zonder dat er op dat moment in hun ogen gevaar dreigt.

De eerste ontmoeting
Bij de eerste ontmoeting is het verstandig om de nieuwe kat in zijn/haar mandje op een tafel bij de andere katten te zetten. De nieuwe bewoner voelt zich veilig in haar mandje en kan alles van een hoogte bekijken. Katten houden namelijk graag hun omgeving vanaf hoogte in de gaten. Doordat de nieuwe kat niet losloopt, zullen de huidige bewoners zich minder bedreigd voelen. Waarschijnlijk wordt er in deze fase veel gesnuffeld en gekeken naar elkaar. Ook hier geldt, mocht er geblazen of gegromd worden? Stop met de ontmoeting en probeer het later nog eens.

Hallo huisgenoot!
Mochten voorgaande stappen allemaal rustig en ontspannen verlopen, is het tijd om de katten echt aan elkaar voor te stellen. Zet de deuren open, maar blijf erbij. Zorg ervoor dat de nieuwe kat zich altijd kan terugtrekken naar zijn vertrouwde kamer en dat de andere katten ook weg kunnen als ze dat willen. Maak van deze stap een leuk moment! Speel met de katten of leg verschillende snoep-routes neer. 

Niet vergeten: belonen!
Het is heel belangrijk om alle succesvolle momenten van de kennismaking te belonen! Zo krijgen ze een positieve associatie bij de geur van de ander. Belonen kan door te aaien, door het gebruik van je stem en natuurlijk door ze iets lekkers te geven.

Haastige spoed..
Je zal aan je katten merken hoe snel je de introductie kan laten verlopen en hoe snel je dus naar een volgende stap kan gaan. Wanneer er nog signalen zijn van wantrouwen of agressie, ga dan nog niet naar de volgende stap. Het is nogmaals afhankelijk van de katten hoe snel de gehele introductie zal gaan. Soms binnen een dag, soms duurt het een paar weken. Liever een rustige, langzame en ontspannen introductie, dan een haastige, ondoordachte start met blijvende spanningen en (gedrags)problemen tot gevolg. In mijn ogen een typisch geval van haastige spoed, is zelden goed!

 

Extra tip: Feromonen!

De FELIWAY® Classic heeft een kalmerend effect op katten in stressvolle situaties. Het synthetisch gereproduceerde feel-good feromoon F3 geeft de kat een gevoel van veiligheid en geborgenheid in zijn nieuwe omgeving! Ook kalmeert het ook bij veranderingen in de inrichting, voorkomt urine- of krassporen en voorkomt conflicten in huishoudens met meerdere katten. 
Verkrijg de FELIWAY® Classic als verstuiver voor het stopcontact hier.

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.